Ένα από τα πιο αγαπημένα και ιδιαίτερα γλυκά των Κυθήρων, οι Μπιζέδες, σε μια παραδοσιακή εκδοχή της αείμνηστης συμπατριώτισσάς μας Λαμπρινής Καραβουσάνου, από το Λιβάδι Κυθήρων, για όσες και όσους θέλετε να τη δοκιμάσετε στο σπίτι σας!
Μπεζέδες ή Μπιζέδες Κυθήρων
Υλικά:
8 ασπράδια από φρέσκα αυγά
640 γρ κρυσταλική ζάχαρη
Ξύσμα από ένα λεμόνι
6 – 7 σταγόνες χυμό λεμόνι
Εκτέλεση συνταγής:
Χτυπάμε με το μίξερ σε μια λεκάνη τα ασπράδια με τη ζάχαρη, μέχρι ο αφρός του μείγματος να μένει πάνω στο μίξερ.
Στη συνέχεια τοποθετούμε τη λεκάνη μέσα σε μια μεγαλύτερη (μπεν μαρί), για να ζεσταθεί το μείγμα και κοίταμε να μην υπάρχουν υγρά μέσα σε αυτό.
Προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό από το λεμόνι
και μετά βάζουμε το μείγμα σε κορνέ και το μοιράζουμε σε ταψί, στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολα.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε στους 140 βαθμούς για 30 με 40 λεπτά, προσέχοντας να μην μας πάρουν χρώμα.
Ευχαριστούμε θερμά τους Κυθηρίους Chef Ιωάννη και Θοδωρή Καραβουσάνο, που μοιράστηκαν μαζί μας τη συνταγή της μητέρας και γιαγιά τους αντίστοιχα, Λαμπρινής Καραβουσάνου, για τους Κυθηραϊκούς Μπιζέδες.
Ελπίζουμε να τους απολαύσετε!
Επιμέλεια δημοσίευσης: Παναγιώτης Μπαχτής
Φωτογραφία αρχείου: Γιώργος Δρακόπουλος – tovima.gr

